Thursday, June 9, 2011

CSAT PAPER - I PRACTICE QUESTIONS

1.  Which one of the following is correct in respect of the commencement of the election process in India?
(a)  The recommendation for election is made by the government and the notification for election is issued by the Election Commission
(b) The recommendation for election is made by the Election Commission and the notification for election is issued by the Home Minister at the Center and Home Department in the States
(c) The recommendation for election is made by the Election Commission and the notification for election is issued by the President and Governors of the States concerned
(d) Both the exercise of making a recommendation for election and that of issuing a notification in respect of it are done by the Election Commission

Ans: (a)

2. The Indian comprises of Constitution
(a) 395 Articles, 22 Parts and 12 Schedules
(b) 371 Articles, 21 Parts and 11 Schedules
(c) 372 Articles, 20 Parts and 7 Schedules
(d) 381 Articles, 23 Parts and 8 Schedules

Ans: (a)

3. The Kalpsar Project for supply of sweet water is located in
(a) Gujarat
(b) Haryana
(c) Maharashtra
(d) Rajasthan

Ans: (a)

4. Which tree is called the ‘Flame of the Forest in Rajasthan’?
(a) Khejri
(b) Neem
(c) Palas
(d) Paras Peepul

Ans: (c)

5. According to the Economic Survey of India 2010-11, Forex Reserves estimated at __ US dollars.
(a) 297.3 billion US dollars
(b) 245.6 billion US dollars
(c) 285.4 billion US dollars
(d) 113.2 billion US dollars

Ans: (a)

6. Consider the following statements regarding the Economic Survey of India 2010-11.
(i) Agriculture likely to grow at 5.4% in 2010-11
(ii) Trade Gap narrowed to 82.01 billion US dollars in April-December 2010
(iii) 59% rise in Bank Credit
Please choose the right option:
(a) All the three statements  i, ii and iii are correct ; b) only I and ii are correct
(b) All three statements are wrong ; d) only i) is correct

Ans: (a)

7. An air bubble in water will act like a:
(a) Convex mirror
(b) Convex lens
(c) Concave mirror
(d) Concave lens

Ans: (d)

8. Which one of the followings is used in the synthesis of polythene ?
(a) Methane
(b) Ethylene
(c) Propane
(d) Butane

Ans: (b)

9. Consider the following statements:
1. India’s exports crossed the USD 200 billion mark in the first eleven months of the 2010-11 fiscal.
2. The trade gap for the first 11 months of the financial year 2010-11 stood at USD 97.1 billion.
3. African countries and Japan were the traditional markets for Indian exporters during the 2010-11.
4. The current forecast for the 2011-12 is USD 230-235 billion.

Which of the statement given above is not correct?
(a). 1
(b). 2
(c). 3
(d). 4

Ans: (c)

10. Accumulation of which one of the following in the muscles leads to fatigue?
(a) Lactic acid
(b) Benzoic acid
(c) Pyruvic acid
(d) Uric acid

Ans: (a)

11. What is the system of governance in the Panchayati Raj set up?
(a) Single tier structure of local self government at the village level
(b) Two tier system of local self government at the village and block levels
(c) Three tier structure of local self government at the village, block and district levels
(d) Four tier system of local self government at the village block, district and state levels

Ans: (c)

12. The Electoral College for the United States Presidential Election is constituted by the—
(A) Members of United States Congress
(B) Members of House of Representatives
(C) Members of Senate
(D) None of them

Ans: (a)

13. The word 'Secularism' was inserted in the Preamble of the Indian Constitution by
(a) 25th Amendment
(b) 42nd Amendment
(c) 44th Amendment
(d) 52nd Amendment

Ans: (b)

14. An enzyme which helps in the digestion of protein is?
(a) urease
(b) sulfatase
(c) trypsin
(d) protease

Ans: (d)

15. Mammoth is the ancestor of—
(a) Dog
(b) Horse
(c) Camel
(d) Elephant

Ans: (d)

16. Indian Army signed memorandum of understanding (MoU) with which of the following nationalized bank of the country to promote defense salary package?
(a). PNB
(b). SBI
(c). Axis bank
(d). Indian Overseas Bank

Ans: (a)

17. Which one of the following east flowing rivers of India rift valley due to down warping?
(a) Damodar       
(b) Mahanadi
(c) Son
(d) Yamuna

Ans: (a)

18. In which city of India, first D.N.A. Bank of Asia is established recently?
(a) Jaipur
(b) Kota
(c) Chennai
(d) Lucknow

Ans: (d)

19. The sufi saint who maintained that devotional music was one way of coming close to God was:
(a) Muin-ud-din chisti
(b) Baba Farid
(c) Saiyid Muhammad Gesudaraz
(d) Shah Alam Bukhari

Ans: (b)

20. Agriculture income tax is assigned to the State Government by :
(a) Finance Commission
(b) National Devlopment Council
(c) Inter-State Council
(d) The Constituion of India

Ans: (a)

21. Which one of the following texts of ancient India allows divorce to a wife deserted by her  husband ?
(a) Kamasutra
(b) Manavadharmashastra
(c) Sukra Nitisara
(d) Arthashastra

Ans: (d)

22. Who among the following was the first European to initiate the policy of taking part in the quarrels of Indian princes with a view to acquire territories?
(a) Clive  
(b) Dupleix 
(c) Albuquerque
(d) Warren Hastings 

Ans: (b)

23. Which one of the following pairs is correctly matched?
(a) Teak           :    Jammu and Kashmir
(b) Deodar        :    Madhya Pradesh
(c) Sandalwood  :    Kerala
(d) Sundari        :    West Bengal

Ans: (d)

24. In the earth's direction of rotation is reversed , what would be the IST when it is noon at the International Date Line?
(a) 06.30 hrs
(b) 05.30 hrs
(c) 18.30 hrs
(d) 17.30 hrs

Ans: (a)

25. Daily weather map showing isobars is an example of
(a) Choropleth map          (b) Isopleth map
(c) Chorochromatic map    (d) Choroschematic map

Ans: (b)

26. High temperature and low pressure over the Indian Subcontinent during the summer season draws air from the Indian Ocean leading to the in-blowing of the :
(a) Southeast monsoon
(b) Southwest monsoon
(c) Trade winds
(d) westerlies

Ans: (b)

27. Which one of the following sets of conditions is necessary for a good cultivation of wheat?
(a) Moderate temperature and moderate rainfall
(b) High temperature and heavy rainfall
(c) High temperature and moderate rainfall
(d) Low temperature and low rainfall

Ans: (a)

28. Pearl is mainly constituted of—
(a) Calcium oxalate
(b) Calcium sulphate
(c) Calcium carbonate
(d) Calcium oxide

Ans: (c)

29. The hypo solution used in photography is the aqueous solution of?
(a) Sodium thiosulphate
(b) Sodium tetrahionate
(c) Sodium sulphate
(d) Ammonium per sulphate

Ans: (a)

30. Who among the following leaders did not believe in the drain theory of Dadabhai Naoroji?
(a) B.G. Tilak
(b) R.C. Dutt
(c) M.G. Ranade
(d) Sir Syed Ahmed Khan

Ans: (d)

31. Prem Vatika, poems on the life of Krishna, was composed by:
1. Bihari
2. Surdas 
3. Raskhan
4. Kabir

Ans:  (c)

32. Which country lunched the World's first satellite dedicated to monitoring "greenhouse gas emissions"?
(a) Japan
(b) Brazil
(c) India
(d) U.S.A.

Ans: (a)

33. Match List I with List II and select the correct answer:

List I
A. Abhinav Bharat Society 
B.  Anushilan Samiti 
C. Gadar Party          
D. Swaraj Party

List II
1. Sri Aurobindo Ghosh   
2. Lala Hardayal 
3. C.R. Das
4. V.D. Savarkar 
Codes:
          A    B    C    D
(a)     4    1    3    2
(b)     1    4    3    2
(c)     1    4    2    3
(d)    4    1    2    3               

Ans: (d)

34. Consider the following landmarks in Indian education :
1. Hindu College, Calcutta
2. University of Calcutta
3. Adam’s Report
4. Wood’s Dispatch
The correct chronological order of these landmarks is :
(a) 1, 3, 4, 2
(b) 1, 4, 3, 2  
(c) 3, 1, 4, 2 
(d) 3, 2, 4, 1

Ans: (a)

35. Consider the following statements regarding asteroids
1. Asteroids are rocky debris of varying sizes orbiting the Sun.
2. Most of the asteroids are small but some have diameter as large as 1000 km
3. The orbit of asteroids lies between orbits of Jupiter and Saturn.
Of these statements
(a) 1, 2 and 3 are correct (b) 2 and 3 are correct
(c) 1 and 2 are correct     (d) 1 and 3 are correct

Ans: (c)

36. Generally where coral reefs are found?
(A) In temperate climate above 18°C
(B) Between tropics of cancer and tropics of Capricorn coastal areas
(C) On both east and west coasts of continents and islands only
(D) On colder sea coasts

Ans: (a)

37. Name the founder of BPO firm Genpact in 1997 who decided to step down as president and CEO of the firm.
(a). Pramod Bhasin
(b). N V Tyagarajan
(c). Jack Welch
(d). Bob Pryor

Ans: (a)

38. Which of the following banks in early May 2011 entered into a tie-up with non-banking finance companies such as Future Capital, Bajaj Finance, and Reliance Capital to grow its retail portfolio?
(a). Central Bank of India
(b). State Bank of India
(c). Bank of India
(d). HDFC Bank

Ans: (a)

39. Considers the following statements:
1. The character of the United Nations Organization was adopted at Geneva, Switzerland in June, 1945.
2. India was admitted to the United Nations Organization in the year 1945.
3. The Trusteeship Council Of the United Nations Organization was established to manage the affairs of territories detached from Japan Italy after the second World War or such territories not under the control of a country at that time.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1, 2 and 3   
(b) 2 Only
(c) 2 and 3
(d) 3 Only

Ans: (c)

40. Match items in List I with those in the List II and select the correct answer the codes given below the lists:

List I (Location) 
(a). Kakinada   
(b). Dundigal
(C). Margao       
(d). Bhadrachalam

List II (Known for/in News for)
1. Skybus Metro rail test-run
2. ITC paper board unit
3. Bio-diesel plant
4. Indian Air Force Academy
Codes:
        A    B    C    D
(a)    2    1    4    3
(b)    3    4    1    2
(c)     2    4    1    3
(d)    3     1    4    2

Ans: (b)    

41. Read the two statements stated below.
1. Insecticides (India) Ltd. (IIL), an agrochemicals manufacturing company announced on 7 March 2011 that it acquired of the Monocil brand from Nocil.
2. Tata Realty and Infrastructure Ltd. (TRIL) and Tata Realty Initiatives Fund 1 (TRIF 1) on 7 March 2011 announced the acquisition of Insecticides (India) Ltd. (IIL), an agrochemicals manufacturing company. Which of the following statements is/are false?
(a). 1
(b). 2
(c). 1 & 2
(d). None of the above

Ans: (b)

42. At the latest golf rankings released in March 2011 golfer Martin Kaymeras took over the world No. 1 position from Lee Westwood. Which country does Martin Kaymeras belong to?
(a). Spain
(b). Italy
(c). Germany
(d). USA

Ans: (c)

43. National Water Development Agency was established in the year—
(A) 1969
(B) 1970
(C) 1982
(D) 1990

Ans: (c)

44. When the frequency distribution is normal :
(a) median, mode and mean are all defferent from one another
(b) mean, mode and median are identical
(c) mean is greater than mode
(d) mean is greater than median

Ans: (b)

45. Which one of the following is not property matched?
(a) Gene splicing & recombinant DNA technology —Genetic Engineering
(b) A diagnostic test to detect the presence or absence or genetic disorders in unborn child – Amniocentesis
(c) A process by which living organisms break down complex matter into simpler constitutents – Biodegradation
(d) An inbuilt time- keeping system in all organisms-Bio-mass

Ans: (d)

46. Which one of the following languages belongs to the Austric group ?
(a) Maratlti
(b) Ladakhi
(c) Khasi
(d) Tamil

Ans: (c)

47. Which one of the following statements is not true ?
(a) Ghaggar's water is utilised in the Indira Gandhi Canal
(b) Narmada rises from Amarkantak region
(c) Nizam Sagar is situated on the Manjra river
(d) Penganga is a tributary of the Godavari

Ans: (a)

48. Which one of the following pairs of primitive tribes and places of their inhabitation is NOT correctly matched?
(a) Buksa   : Pauri-Garhwal
(b) Kol       : Jabalpur
(c) Munda  : Chhotanagpur
(d) Korba   : Kodagu

Ans: (c)

49. Which of the following pairs are correctly matched?
1. Increase in-Monetary expansion
2. Low import growth rate in India-Recession in India industry
3. Euro-issues-Shares held by Indian Companies in European countries
4. Portfolio investment-Foreign institutional investors.

Codes :
(a) 1, 2 and 4
(b) 3 and 4
(c) 1, 2 and 3
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (a)

50. Bio-magnification means—
(a) Fast spreading of cancer cells in the body
(b) Increasing the amount of pesticides in the organisms of successive trophic level
(c) To see the microscopic parts of the body by microscope
(d) Sudden increase in the number of the individuals of a species in a specific area

Ans: (b)

51. Hydrogen bomb is based on the principle of
(a) controlled fusion reaction
(b) uncontrolled fusion reaction
(c) controlled fission reaction
(d) uncontrolled fission reaction

Ans: (a)

52. Based on the recommendations of FIPB the Indian Government on 23 March 2011 approved 14 Foreign Direct Investment proposals and 27 proposals. What is the total worth of the FDI proposals accepted by the government?
(a) Rs 1289 crore
(b) Rs 1500 crore
(c) Rs 1342 crore
(d) Rs 1100 crore

Ans: (a)

53. India lost the Davis Cup World Group first round tie to defending champions Serbia 1-4. India had secured its position in the elite 16 for the second straight year by defeating _?
Fill in the blank by choosing the correct answer from the options given below.
(a) China
(b) USA
(c) Korea
(d) Brazil

Ans: (d)

54. Corporation tax :
(a) is levied and appropriated by the States
(b) is levied by the Union and collected and appropriated by the States
(c) is levied by the Union and shared by the Union and the States
(d) is levied by the Union and belongs to it exclusively

Ans: (d)

55. Which of the following bodies ordered restriction on transmitting unauthenticated news by brokers and wealth managers on blogs and mobile phones in an effort to prevent stock manipulation through rumors?
(a) RBI
(b) IRDA
(c) FIPB
(d) SEBI

Ans: (d)

56. "Endoscope" used by Doctors for examining the inside of the patient's stomach, works on the principle of
(a) Reflection of light
(b) Dispersion of light
(c) Total internal reflection of light
(d) Refraction of light

Ans: (C)

57. As per the official data released by TRAI on 9 March 2011, which state in MNP Zone-2 recorded the maximum number of request for mobile number portability by end of February 2011?
(a) Tamil Nadu
(b) Karnataka
(c) West Bengal
(d) Assam

Ans: (b)

58. The Enforcement Directorate has booked Pune-based real estate agent and stud farm owner Hasan Ali Khan under section 3 of the Prevention of Money Laundering Act (PMLA), 2002. When did PMLA come into existence?
(a) 2000
(b) 2002
(c) 2005
(d) 1999

Ans: (c)

59. Total internal reflection can take place when light travels from :
(a) diamond to glass
(b) water to glass
(c) air to water
(d) air to glass

Ans: (a)

60. HSBC Global Investment Funds (Mauritius) Ltd offloaded 0.91 per cent of its stake in Aurobindo Pharma Ltd in open market sales. After the offloading of shares what percentage of shares does it continue to hold in the Hyderabad-based company?
(a) 2.50%
(b) 3.41%
(c) 3.1%
(d) 2.6%

Ans: (a)

61. Match List I with list II and select the correct answer

List I
(Institute)
A. Central Institute of Higher Tibetan Studies
B. Indira Gandhi Institute of Development Research
C. National Institute of Mental Health and Neuro-sciences
D. Central Institute of English and Foreign Languages

List II
(Location)
1. Hyderabad        2. Mumbai
3. Bangalore         4. Dharamshala
5. Varanasi
        A    B    C    D
(a)    5    3    4    1
(b)    5    2    3    1
(c)    3    2    4    5
(d)   4    5    1    2

Ans: (b)

62. The e-commerce portal of India Post, was launched by Union Minister Kapil Sibal on 9 March 2011 provide postal services online. Which among the following is the correct name of the portal?
(a) e-post office
(b) e-post service
(c) e-postal services
(d) India Post e-commerce

Ans: (a)

63. Match List I with List II and select the correct answer :

List I
A. Surendra Nath Banerjee
B. M.K. Gandhi
C. Subhash Chadra Bosh         
D. lajpat Rai

List II
1. Hind Swaraj         2.  The Indian Struggle
3. Autobiographical  4. A Nation in Making
Codes :
          A    B    C    D
(a)     4    1    3    2
(b)     1    4    3    2
(c)     4    1    2    3
(d)     1    4    2    3               

Ans: (d)

64. Steel tycoon Lakshmi Mittal overtook Mukesh Ambani to become the wealthiest Indian as per the annual Forbes list of World Billionaires for 2011. What is Lakshmi Mittal’s ranking in the list?
(a) Fourth
(b) Sixth
(c) Ninth
(d) Eleventh

Ans: (b)

65. The ‘Hot Spot’ of Biodiversity in India are—
(a) Western Himalayas and Eastern Ghat
(b) Western Himalayas and Sunderban
(c) Eastern Himalayas and Western Ghat
(d) Eastern Himalayas and Silent Valley

Ans: (c)

66. Kevin O'Brien scored the fastest World Cup century in the ICC World Cup’s Group B match against England on 2 March 2011. Which cricketer’s record for the fastest century in World Cup did he surpass?
(a) Matthew Hayden
(b) Sachin Tendulkar
(c) Brian Lara
(d) Andrew Flintoff

Ans: (a)

67. Who did Mutual fund industry body AMFI (The Association of Mutual Funds in India) appoint as its new chairman?
(a) Sundeep Sikka
(b) Milind Barve
(c) U K Sinha
(d) Rajat Gupta

Ans: (b)

68. Mahindra & Mahindra (M&M) signed a strategic alliance with which global networking company to create new benchmarks through its smart solutions?
(a) Cisco Systems
(b) NETGEAR
(c) Blue Coat Systems
(d) CDW Corporation

Ans: (a)

69. When was the National Council of Education established?
(a) 15th August, 1903
(b) 15th August, 1904
(c) 15th August, 1905
(d) 15th August, 1906

Ans: (d)

70. Salk's vacine is connected with which one of the following diseases?
(a) Small pox
(b) Tetanus
(c) T.B.
(d) Polio

Ans: (d)

71. Given below are to statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R).
Assertion (A): Transformer is useful for stepping up or stepping down voltages.
Reason (R): Transformer is a device used in D.C. circuits.
In the context of the above two statements, which one of the following is correct ?
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true but R is not a correct explanation of A
(c) A is true but R is false
(d) A is false but R is true

Ans: (c)

72. The Union Finance Ministry on 18 May 2011 decided to discontinue which of the following schemes beyond 30 June 2011 as the government is losing Rs 8000 crore on account of the scheme every year?
(a) Duty Entitlement Pass Book scheme
(b) Schemes of National Scheduled Tribes Finance
(c) Rani Durgavati Anusuchit Jaati/ Anusuchit Jan Jaati Swarojgar Yojna
(d) Akshat Yojna

Ans: (a)

73. India’s Humpy Koneru won the sixth and final tournament of the FIDE Women Grand Prix Series chess. Where was the sixth and final tournament in the Women's Grand Prix series played?
(a) Doha, Qatar
(b) New Delhi, India
(c) Shanghai, China
(d) Los Angeles, USA

Ans: (a)

74. Which port in India bagged the Old is Gold award of Kirloskar Brother Ltd (KBL), Pune, for the oldest Kirloskar Industrial Pump in working condition in India?
(a) Kandla Port Trust
(b) Jawaharlal Nehru Port Trust
(c) New Mangalore Port Trust
(d) Cochin Port Trust

Ans: (d)

75. The alpine vegetation in the western Himalayas is found only up to a height of 3000 meters while in the Eastern Himalayas it is found up to a height of 4000 meters. The reason for this variation in the same mountain range is that :
(a) Eastern Himalayas are higher than Western Himalayas
(b) Eastern Himalayas are nearer to the equator and sea coast than western Himalayas
(c) Eastern Himalayas get more monsoon rainfall than the Western Himalayas
(d) Eastern himalayan rocks are more fertile than the Western Himalayan rocks

Ans: (c)

76. Who among the following was a prominent leader of the Congress Socialist Party ?
(a) M.N. Roy
(b) Ganesh Shankar Vidyarthi  
(c) Pattam Thanu Pillai 
(d) Acharya Narendra dev 

Ans: (d)

77. NASA (National Aeronautics and Space Administration) launched space shuttle, Endeavour on 16 May 2011 from the Kennedy Space Centre for its final mission. Kennedy Space Centre is located in which one of the following US states?
(a) Florida
(b) Texas
(c) California
(d) Washington
Ans: (a)

78. In 1930, Mahatma Gandhi started Civil Disobedience Movement from:
(a) Sevagram
(b) Dandi
(c) Sabarmati
(d) Wardha
Ans: (c)

79. The Sarabandi (no tax) campaign of 1922 was led by:
(a) Bhagat Singh
(b) Chittaranjan Das
(c) Rajaguru
(d) Vallabhbhai Patel

Ans: (d)

80. Bank Rate implies the rate of interest:
(a) Paid by the Reserve Bank of India on the Deposits of Commercial Banks
(b) Charged by Banks on loans and advances
(c) Payable on Bonds
(d) At which the Reserve Bank of India discounts the Bills of Exchange

Ans: (d)

81. Which of the following where common to both Buddhism and Jainism?
1. Avoidance of extremities of penance and enjoyment
2. Indifference to the authority of the Vedas
3. Denial of efficiency of rituals
4. Non-Injury to animal life

Select the answer using the codes given below:
Codes:
(a) 1, 2, 3 and 4
(b) 2, 3 and 4
(c) 1, 3 and 4
(d) 1 and 2

Ans: (b)

82. Match List I with List II and select the correct answer:

List I
(a) Governor-General of Presidency of Fort William in Bengal (Under Regulating Act, 1773)
(b) Governor-General of India (Under Character Act, 1833)
(c) Governor-General and Viceroy of India (Under Indian Councils Act, 1858)
(d) Governor-General and Crown representative (Under Government of India Act, 1935)

List II
1. Archibald Percival Wavell, Viscount and Earl Wavell
2. James Andrew Brown-Ramsay, Earl and Marquess of Dalhousie
3. Charles Cornwallis 2nd Earl and first Marquess of Cornwallis
4. Gibert John Elliot-Murray-Kynynmond, Earl of Minto
5. Louis Mountbatten, Earl Mountbatten of Burma

Ans: (a)

83. Which one of the following is not included in the "National Food Security Missions"?
(a) Oil seeds
(b) Wheat
(c) Rice
(d) Pulses

Ans: (a)

84. Examine the following three statements:
1. Processed meat is a perishable food
2. All perishable foods are packed in sealed tins
3. Sealed tins sometimes to do not contains processed meat

Which one of the following inferences can be drawn from the above statements?
(a) Sealed tins always contain perishable food
(b) Processed meat is sometimes not packed in sealed tins
(c) Processed meat is always packed in seald tins
(d) Non-Perishable foods are never packed in seald tins

Ans: (c)

85. International Museum Day (IMD) was observed on 18 May 2011. What was the theme for International Museum Day 2011?
(a) Museum and Memory
(b) Museums for social harmony
(c) Museums as agents of social change and development
(d) Museums and Universal Heritage

Ans: (a)

86. India on 13 May 2011 signed a Double Taxation Avoidance Agreement (DTAA) with which one of the following countries?
(a) Colombia
(b) Pakistan
(c) Afghanistan
(d) New Zealand

Ans: (a)

87. Which one of the following is an important historical novel written during the latter half of the nineteenth century?
(a) Rast Gofter 
(b) Durgesh Nandini   
(c) Maratha  
(d) Nibandhamala 

Ans: (b)

88. The symbol of World Wild-life Fund is—
(a) Polar Bear
(b) White Bear
(c) Red Panda
(d) Cheeta

Ans: (c)

89. Baxa Tiger Project is located in which state of India ?
(a) Madhya Pradesh
(b) Rajasthan
(c) Gujarat
(d) West Bengal

Ans: (d)

90. Who was elected the new president of the prestigious Supreme Court Bar Association in an election held on 11 May 2011?
(a) Ram Jethmalani
(b) Adish C. Aggarwala
(c) K C Kaushik
(d) P H Parekh

Ans: (d)

91. In an area with annual rainfall of more than 200 cms and sloping hills which crop will be ideal?
(a) Jute
(b) Cotton
(c) Tea
(d) Maize

Ans: (c)

92. The Palk Bay lies between:
(a) Gulf of Kachch and Gulf of Khambhat
(b) Gulf of Manner and Bay of Bengal
(c) Lakshadweep and Maldive Islands
(d) Andaman and Nicobar Islands

Ans: (b)

93. Methane is present in the atmosphere of
(a) Moon
(b) Sun
(c) Jupiter
(d) Mars

Ans: (c)

94. Domestic electrical wiring is basically a:
(a) Series connection
(b) Parallel connection
(c) Combination of series and parallel connections
(d) Series connection within each room and parallel connection elsewhere

Ans: (b)

95. Minamata disease is caused by—
(a) Mercury
(b) Cadmium
(c) Lead
(d) Zinc

Ans: (a)

96. Which one of the following compounds is used as a sedative?
(a) Potassium bromide
(b) Calcium chloride
(c) Ethyl alcohol
(d) Phosphorus trichloride

Ans:(a)

97. According to the SportsPro magazine, which Indian cricketer pipped the likes of tennis superstar Rafael Nadal and iconic basketball player Kobe Bryant to be among 10 most marketable sportspersons in the world?
(a) Mahendra Singh Dhoni
(b) Sachin Tendulkar
(c) Yuvraj Singh
(d) Virat Kohli

Ans: (a)

98. Who is the Asian Games bronze medallist who put up an impressive show at the 54th Malaysia open swimming championship by bagging eight medals, including three gold medals?
(a) Virdhawal Khade
(b) Sandeep Sejwal
(c) Aaron D'Souza
(d) Rehan Poncha

Ans: (a)

99. Match List I with List II and select the correct answer:

List I (Climatic conditions)                      

A. Madras is warmer than Calcutta    
B. Snowfall in Himalayas                   
C. Rainfall decreases from West Bengal to Punjab
D. Sutlej-Ganga Plain gets some rain in winter
List II (Reasons)
1. North-East Monsoon
2. Altitude
3. Western depressions
4. Distance from sea
5. Latitude
Codes:
         A    B    C    D          
(a)     1    2    4    5
(b)     4    5    1    3       
(c)      5    2    4    3
(d)     5    1    3    4

Ans: (c)

100. Under which Article of the Indian Constitution, it is the duty of the Union Government to protect States against external aggression and internal disturbance ?
(a) Article 355
(b) Article 356
(c) Article 352
(d) Article 360
Ans: (a)

No comments:

Post a Comment