Thursday, June 9, 2011

CSAT PAPER - I PRACTICE QUESTIONS

Q 1. Under which Article of the Indian Constitution, it is the duty of the Union Government to protect States against external aggression and internal disturbance?
(a) Article 355
(b) Article 356
(c) Article 352
(d) Article 360

Ans: (a)

Q 2. Match List I with List II and select the correct answer

List I (Oceanic Trench)
(a) Aleutian
(b) Kermadec
(c) Sunda
(d) S. Sandwich

List II (Location)
1. Indian Ocean
2. North Pacific Ocean
3. South Pacific Ocean
4. South Atlantic Ocean
         A    B    C    D
(a)     2    4    1    3
(b)     2    3    1    4
(c)     1    3    2    4
(d)     1    4    2    3

Ans: (b)

Q 3. Match List I (Organization) with List II (Headquarters) and select the correct answer using the codes below the lists:

List I (Organization)
(a) International Atomic Energy Agency
(b) International telecommunication Union
(c) Council of the European Union
(d) Organization for Economic Cooperation and Development

List II (Headquarters)
1. Brussels
2. Geneva
3. Paris
4. Viena
Codes:
        A     B    C    D
(a)    1     2    4     3
(b)    4     3    1     2
(c)     1     3    4     2
(d)     4     2    1     3

Ans: (d)

Q 4. Competition Commission of India (CCI) passed judgment in favour of release of Mani Ratnam directed Raavan in the state of Karnataka. Who had moved the CCI against the Karnataka Film Chamber of Commerce’s efforts to ban it’s release in the state?
(a) Reliance Big Entertainment Ltd
(b) Eros International
(c) Red Chillies Entertainment Ltd
(d) Excel Entertainment

Ans: (a)

Q 5. Delhi Chief Minister launched a campaign “Billion Hearts Beating” to create public awareness and initiate action to tackle the rising heart problems. With which chain of hospital did the Delhi government join hands with to launch the "Billion Hearts Beating" campaign?
(a) Fortis
(b) Apollo
(c) Care hospitals
(d) Max Healthcare

Ans: (b)

Q 6. The term ‘Yavanapriya’ mentioned in ancient Sanskrit texts denoted:
(a) A fine variety of Indian muslim
(b) Ivory
(c) Damsels sent to the Greek court for dance performance
(d) Pepper

Ans: (d)

Q 7. Match List I with List II and select the correct answer

List I (Minerals)
(a) Mineral Oil
(b) Copper
(c) Manganese
(d) Bauxite

List II (Major producer)
1. Zambia
2. Guyana
3. Venezuela
4. Gabon
        A    B    C    D
(a)    3    1    4    2
(b)    3    1    2    4
(c)     1    3    2    4
(d)     1    3    4    2

Ans: (a)

Q 8. Which one of the following is knows as the "Coffee port" of the world ?
(a) Sao Paulo
(b) Santos
(c) Rio de Janeiro
(d) Buenos Aires

Ans: (b)

Q 9. Which one of the following lakes from as international boundary between Tanzania and Uganda ?
(a) Chained      (b) Malawi
(c) Victoria        (d) Zambenzi

Ans: (c)

Q 10.
Most stable Ecosystem is
(a) Forest
(b) Grassland
(c) Desert
(d) Marine

Ans: (d)

Q 11. Two more tiger reserves in Karnataka have been declared by the Indian Ministry of Environment and Ecology. The tiger reserves were approved in which of the following districts in Karnataka?
(a) Chamarajanagar district and Chikmagalur district
(b) Ramanagara District and Chikballapur distric
(c) Bangalore Rural District and Kolar Districts
(d) Dharwad District and Belgaum District

Ans: (a)

Q 12. The Directorate of Film Festivals in collaboration with Taipei Economic and Cultural Centre, New Delhi hosted the renowned Taiwan’s Director Ang Lee’s Retrospective Film Festival from 23 to 25 July 2010. Ang Lee is one of the seven directors to win all Oscar, the Golden Globe, Director’s Guild and BAFTA for a single movie in 2005. Name the movie for which he won all the awards in the same year.
(a) Crouching Tiger Hidden Dragon
(b) Brokeback Mountain
(c) Fine Line
(d) The Wedding Banquet
(e) Pushing Hands

Ans: (b)

Q 13. Which is the latest helicopter to be inducted at the Coast Guard Air Station by Coast Guard?
(a) 800 SQN
(b) Fokker Friendship (F-27)
(c) 700 SQN(ICG)
(d) Chetak

Answer: d

Q 14. Match List I with List II and select the correct answer:

List I
A. Visakhadatta   B.  Varahamihira
C. Charaka         D. Brahmagupta

List II
1. Medicine         2.  Drama
3. Astronomy      4. Mathematics
Codes:
         A    B    C    D
(a)     1    3    4    2
(b)     2    1    3    4
(c)     2    3    1    4
(d)     3    4    1    2               

Ans: (c)

Q 15. Which one of the following was a Sarva sect in ancient India ?
(a) Ajivica
(b) Mattamayura
(c) Mayamata
(d) Isanasivagurudevapaddhati

Ans: (c)

Q 16. Which one of the following silver salts is used for producing artificial rains?
(a) Silver chloride
(b) Silver bromide
(c) Silver nitrate
(d) Silver iodide

Ans: (d)

Q 17. Prohibition of discrimination on grounds of religion etc. (Article 15 of the Constitution of India) is a Fundamental Rights classifiable under:
(a) The right to Freedom of Religion
(b) The right against Exploitation
(c) The Cultural and Educational Rights
(d) The right of equality

Ans: (d)

Q 18. Which one of the following is a human right as well as a fundamental right under the Constitution of India?
(a) Right to Information
(b) Right to Work
(c) Right to Education
(d) Right to Housing

Ans: (c)

Q 19. The term ‘apabhramsa’ was used in medieval Sanskrit texts to denote :
(a) Outcastes among the Rajputs
(b) Deviations from Vedic rituals
(c) Early forms of some the modem Indian Languages
(d) Non-Sanskrit verse metres

Ans: (c)

Q 20.
The Rajya Sabha consists of
(a) 280 members of which 20 members are nominated by the President of India
(b) 275 members of which 18 members are nominated by the President of India
(c) 250 members of which 12 members are nominated by the President of India
(d) 252 members of which 12 members are nominated by the President of India

Ans: (c)

Q 21.
In Sanskrit plays written during the gupta period women and sudras speak:
(a) Sanskrit  
(b) Prakrit
(c) Pali
(d) Savitri

Ans: (d)

Q 22. The Bharatiya Jnanpith on 3 August 2010 removed the V-C Vibhuti Narain Rai of a deemed university from the selection pannel of Jnanpith awardees for making derogatory comments on women writes.  To which university did Rai belong to?
(a) International Hindi University
(b) Amity University
(c) Biswabharati University
(d) Kannur University

Ans: (a)

Q 23. The Clay Mathematics Institute for the Millennium Prize listed seven mathematical problems to be solved and declared a prize sum of $ 1 million for those who would solve the problems. The problem, “Is P=NP?” was solved by which of the following mathematicians?
(a) Grigoriy Perelman
(b) Vinay Deolalikar
(c) Daniel Bernoulli
(d) Algirdas Javtokas

Ans: (b)

Q 24. The Nagra, the Dravida the vesara are:
(a) The three main racial groups of the Indian Subcontinent
(b) The three main linguistic divisions in to which the languages of India can be classified
(c) The three main styles of Indian temple architecture
(d) The three main musical gharanas prevalent in India

Ans: (c)

Q 25. According to Mimamsa system of philosophy liberation is possible by means by:
(a) Jnana 
(b) Bhakti
(c) Yoga
(d) Karma

Ans: (d)

Q 26. Who out of the following had told "Destruction is the best method of dealing with the foreign clothes?
(a) Ravindra Nath Tagore
(b) Mahatma Gandhi
(c) Chittaranjan Das
(d) Subhas Chandra Bose

Ans: (b)

Q 27. 18th International AIDS Conference took place from 18th July 2010 to 23 July 2010.
Where the conference was held?
(a) Bern, capital of Switzerland
(b) Vienna, capital of Austria
(c) New Delhi, capital of India
(d) Oslo, capital of Norway

Ans: (b)

Q 28. With regrad to the Prarambhik Shiksha Kosh which of the following statements is/ are true?
1. Prarambhik Shiksha Kosh was set up in 2004.
2. It is used to finance elementary education schemes — mainly the Sarva Shiksha Abhiyan and the mid-day meal schemes.
3. An Education Cess @ 2% was levied on Income Tax, Excise Duty, Customs Duty & Service Tax for the creation of the Kosh
4. Education Cess was levied by the HRD (No.5) Act, 2004 on 8.7.2004
(a) 1,2 & 3
(b) 2 & 4
(c) 1, 2 & 4
(d) 1 & 4

Ans: (a)

Q 29. Which one of the following pairs is correctly matched?
(a) Battle of Buxar- Mir Jafar vs. Clive
(b) Battle of wandrwash-French vs. East India Company
(c) Battle of Chilianwala-Dalhousie vs. Marathas
(d) Battle of Kharda- Nizam vs. East India Company

Ans: (b)

Q 30. 15th African Union summit was held at Kampala, capital of Uganda from 19 July 2010 to 27 July 2010. Which one of the following organisation was disbanded and replaced by African Union?
(a) Organisation of African Unity (OAU)
(b) Association of African Countries (AAC)
(c) Joint African Forum (JAF)
(d) African Unity (AU)

Ans: (a)

Q 31. Which one of the following statements is not true for a person suffering from hypermetropia?
(a) The person can see far objects distinctly.
(b) The focal length of the lens is large.
(c) The image of the close objects is focused behind the retina.
(d) A concave lens is used to correct this defect.

Ans: (d)

Q 32. Which of the following veteran Malayalam actor was chosen for 2011 Prem Nazir award, given out in memory of the late evergreen hero, Prem Nazir?
(a) G K Pillai
(b) Kunchako Boban
(c) Prithviraj
(d) Vimala Raman

Ans: (a)

Q 33. The micro-organism which is associated with the production of Bt cotton is a
(a) Fungus
(b) Bacterium
(c) Blue green Alga
(d) Virus

Ans: (b)

Q 34. The Indian government in March 2011 conferred the Miniratna status on which of the following PSUs?
(a) National Small Industries Corporation (NSIC)
(b) Air India Charters Ltd
(c) Cement Corporation of India
(d) HMT Machine Tools Ltd

Ans: (a)

Q 35. The Anarchical and Revolutionary Crime Act (1919) was popularly known as the:
(a) Rowlatt Act
(b) Pitt’s India Act
(c) Indian Arms Act
(d) Ilbert Bill

Ans: (a)

Q 36. In medieval India, Mansabdari systems was introduced mainly for:
(a) Making recruitment 
(b) Facilitating revenue collection 
(c) Ensuring religious harmony
(d) Effecting clean administration 

Ans: (d)

Q 37. The Indian Union Ministry of Environment on 6 May 2011 gave its approval India’s first Indian Institute of Technology (IIT) specialising in infrastructure development in the Himalayan region. In which of the following states of the Himalayan region will the IIT be developed?
(a) Uttarakhand
(b) Himachal Pradesh
(c) Jammu & Kashmir
(d) Arunachal Pradesh

Ans: (b)

Q 38. Which of the following is not the official sponsor of Channel 2 Group's internet radio platform for cricket for the ICC Cricket World Cup 2011?
(a) Money Gram
(b) Spice Jet
(c) Travel Port
(d) Adidas

Ans: (d)

Q 39. The finance ministry has opposed the Reserve Bank of India’s suggestion to restrict foreign direct investment in new banks. RBI had restricted foreign direct investment in new banks to what percentage?
(a) 43%
(b) 43.22%
(c) 45.7%
(d) 49%

Ans: (d)

Q 40. Six-day joint exercise of the Indian Army and the Air Force, Vijayee Bhava began on 9 May 2011 aims at fine-tuning concept of Cold Start doctrine. The Cold Start doctrine, a military doctrine that involves joint operations between the three main services Army, Navy, and Air Force was developed by the Indian Armed Forces in which year?
(a) 2000
(b) 1997
(c) 2004
(d) 2010

Ans: (c)

Q 41. Besides the main payload, the vehicle also carried the students' effort named SSAT  which is a picosatellite weighing less than a kilogram.Which of the above mentioned statement/statements are incorrect?
(a) Only 1
(b) 1 & 2
(c) 1 & 3
(d) 2 & 4

Ans: (d)

Q 42. Which one of the following became the first Indian state to launch an e-payment system for commercial tax payers?
(a) Karnataka
(b) Bihar
(c) Uttar Pradesh
(d) Madhya Pradesh

Ans: (a)

Q 43. Name the Five-time World champion who won gold in the final of the Asian Cup Women's Boxing tournament in Haikou, in May 2011?
(a) M C Mary Kom
(b) Kim Myong Sim
(c) Tossamalee Thonalan
(d) Pavitra

Ans: (a)

Q 44. Of the four forms of political protests mentioned below, which one is derived from the name of the person who used it as a political weapon for the first time ?
(a) Boycott
(b) Gherao
(c) Bandh
(d) Hartal

Ans. (a)

Q 45. On 19 July 2010 Sealdah-bound New Cooch Behar-Sealdah Uttarbanga express hit against the Bhagalpur-Ranchi Vananchal express which killed almost 67 people. At which place it happened?
(a) Ranigang
(b) Sainthia
(c) Barasat
(d) Bardhaman

Ans: (b)

Q 46. Which one of the following is not explicity stated in the constitution of India but followed as a convention?
(a) The Finance Minister is to be a Member of the Lower House
(b) The Prime Minister has to resign if he loses majority in the Lower House
(c) All the part of India are to be represented in the Councils of Ministers
(d) In the event of both the President and the Vice-Precident demitting office simultaneously before the end of the tenure the Speaker of the Lower House of the Parliament will officiate as the President

Ans: (b)

Q 47. Which of the following rights conferred by the Constitution of India is also available to non-citizens?
(a) Right to constitutional remedies
(b) Freedom to speech
(c) Freedom to move and settle in any part of the country
(d) Freedom to acquire property

Ans: (a)

Q 48. Match List I with List II and select the correct answer:

List I
(a) Deccan Traps
(b) Western Ghats
(c) Arayalli
(d) Narmada-Tapi alluvial deposits

List II
1. Late Cenozoic
2. Pre-Cambrian
3. Cretaceous Eocene
4. Cambrian
5. Pleistocene
Codes:
        A    B    C    D
(a)    3    5    1    4      
(b)    3    1    2    5
(c)    2     1    3   4
(d)    1    4    2   5

Ans: (b)

Q 49. If in an election to a State Legislative Assembly the candidate who is declared elected loses his deposit, it means that:
(a) The polling was very poor
(b) The election was for a multi-member constituency
(c) The elected candidate’s victory over his nearest rival was very marginal
(d) A very large number of candidates contested the election

Ans: (d)

Q 50. In which of the following Committees there is no representation of Rajya Sabha?
(a) Public Accounts Committee
(b) Committee on Public Undertakings
(c) Estimates Committee
(d) Committee on Government Assurances

Ans: (c)

Q 51. January 26 was selected as the date for the inauguration of the Constitution, because
(a) The Congress had observed it as the Independence Day in 1930
(b) On that day the Quit India Movement was started in 1942
(c) It was considered to be an auspicious day
(d) None of the above

Ans: (a)

Q 52. Asian Development Bank (ADB) on 20 July 2010 raised GDP growth prospects for Asian Development Economies in the year of 2010 from 7.5% to __?
(a) 7.6%
(b) 7.7%
(c) 7.8%
(d) 7.9%

Ans: (d)

Q 53. In July 2010, which of the following countries orgainsed an international workshop on disaster prevention?
(a) India
(b) Germany
(c) Japan
(d) Italy

Ans: (c)

Q 54. The power of the Supreme Court of India to decide disputes between the Centers and the States falls under its:
(a) Advisory jurisdiction
(b) Appellate jurisdiction
(c) Original jurisdiction
(d) Constitutional jurisdiction

Ans: (c)

Q 55. The Public Accounts Committee submits its report to
(a) The Comptroller and Auditor General
(b) The Speaker of the Lok Sabha
(c) The Minister of Parliamentary Affairs
(d) The President of India

Ans: (b)

Q 56. Which one of the following is incorrect in respect of Local Government in India?
(a) According to the Indian Constitution, local government is not an independent tier in the federal systems
(b) 30% of the seats in local bodies are reserved for women
(c) Local government finances are to be provided by a Commission
(d) Elections to local bodies are to be determined by a Commission

Ans: (b)

Q 57. This is a Punjabi film that is the first Indo-Pak joint venture and has recently attracted much public attention both in Pakistan and in India. The film was conceptualised by Dr. Amanullah, a cancer specialist based in Dallas, directed by Pankaj Batra and stars Kanwaljeet, Gulshan Grover and Mehreen Raheel besides Arya Babbar among others. Name the film.
(a) Visra
(b) Des Hoya Pardes
(c) Chevan dariya
(d) Mera Pind

Ans: (a)

Q 58. 'National Emergency' may be declared by the President of India in line with
(a) Article 352
(b) Article 370
(c) Article 371
(d) Article 395

Ans: (c)

Q 59. According to the Constitution of India the term ‘district Judge’ shall not include:
(a) Chief Presidency magistrate
(b) Session judge
(c) Tribunal judge
(d) Chief Judge of a small cause court

Ans: (c)
Q 60. Of the following statements, which one is not correct?
(a) The Rajya Sabha is powerless in money matter
(b) Money Bills originate in the Rajya Sabha
(c) The Rajya Sabha has to pass Bills within 14 days after they are passed by the Lok Sabha
(d) The Rajya Sabha may pass or return the Money Bill with some recommendations to the Lok Sabha

Ans: (b)

Q 61. Who among the following have the right to vote in the elections to both the Lok Sabha and the Rajya Sabha?
(a) Elected members of the Lower House of the Parliament
(b) Elected members of the upper House of the Parliament
(c)  Elected members of the upper House of the state Legislature
(d) Elected members of the Lower House of the state Legislature

Ans: (a)

Q 62. Which one of the following is part of the electoral college for the forum for his impeachment ?
(a) Lok Sabha
(b) Rajya Sabha
(c) State Legislative Councils
(d) State Legislative Assemblies

Ans: (d)

Q 63. On 20 July 2010, APTTA was signed between Afghanistan and Pakistan?
What is the full form of APTTA?
(a) Afghanistan Pakistan Transit Trade Agreement
(b) Afghanistan Pakistan Two plus Two Agreement
(c) Asia Pacific Transit Trade Association
(d) Asia Pacific Transit Trade Agreement

Ans: (a)

Q 64. Of the following statements, which one is not correct?
(a) Supreme Court was constituted in 1950
(b) Supreme Court is the highest court of appeal in the country
(c) Supreme Court can hear from any High Court/Tribunals except from Court-martial
(d) Supreme Court can hear from any High Court/ Tribunals as well as from Court-martial

Ans: (d)

Q 65. To ensure maximum price for the farmer
Codes:
(a) 1, 2 and 3
(b) 1, 2 and 4
(c) 1, 3 and 4
(d) 2, 3 and 4

Ans: (a)

Q 66. Ashok Mehta recommended
(a) three-tier government of Panchayati Raj Committee
(b) two-tier government of Panchayati Raj
(c) single-tier government of Panchayati Raj
(d) multiple-tier government of Panchayati Raj

Ans: (b)

Q 67. The original home of the gypsies was :
(a) Egypt
(b) Russia
(c) India
(d) Persia

Ans: (c)

Q 68. Monoculture of commercially viable trees is destroying the unique natural profile of-Thoughtless exploitation of timber, deforesting vast tracts for palm cultivation, destruction of mangroves illegal loging by tribals and poaching only compound the problem. Fresh water pockets are fast drying up due to deforestation and destruction of man groves”. The place reffered to this quotation is :
(a) Sunder bans
(b) Kerala coast
(c) Orissa coast
(d) Andaman and Nicobar Island

Ans: (a)

Q 69. Willy Willy is:
(a) A type of tree grown in temperate regions
(b) A wind that blows in a desert
(c) A tropical cyclone of the north-west Australia
(d) A kind of common fish found near Lakshadweep island

Ans: (c)

Q 70. What is a Computer virus?
(a) Fungus
(b) Bacterium
(c) IC 7344
(d) Software program

Ans: (d)

Q 71. Who among the following anticipated Newton by declaring that all things gravitate to the earth?
(a) Aryabhatta
(b) Varahamihira
(c) Buddhagupta
(d) Brahmagupta

Ans: (d)

Q 72. Aamir khan’s movie, “Peepli Live” is set in the Peepli of which village of Madhya Pradesh?
(a) Ratangarh
(b) Bandholi
(c) Udankhedi
(d) Bhadwai

Ans: (d)

Q 73. Optical fibre works on the principal of:
(a) Total internal reflection
(b) Refraction
(c) Scattering
(d) Interference

Ans: (a)

Q 75. Which of the following gets affected by Polio?
(a) Blood
(b) Liver
(c) Spinal Cord and Bone marrow
(d) all of the above

Ans: (c)

Q 76. What is the correct sequence of the following events?
1. The Lucknow Pact
2. The Introduction on Dyarchy
3. The Rowlatt Act
4. The Partition of Bengal

Codes:
(a) 1, 3, 2, 4
(b) 4, 1, 3, 2
(c) 1, 2, 3, 4
(d) 4, 3, 2, 1

Ans: (b)

Q 77. 15th African Union summit was held at Kampala, capital of Uganda from 19 July 2010 to 27 July 2010. Consider the given statements regarding the summit.
 1. At present the number of member countries in the African Union is 53.
 2. Morocco is not a member of the African Union.
Now choose the correct option;
(a) Both 1 and 2 statements are correct
(b) Only 1 is correct
(c) Only 2 is correct
(d) neither 1 nor 2 is correct

Ans: (a)

Q 78. The world Adivasi was used for the first time to refer to the tribal people by:
(a) Mahatma Gandhi
(b) Thakkar Bappa
(c) Jyotiba Phule
(d) B.R. Ambedkar

Ans: (b)

Q 79. By which process, Alum cleans the muddy water?
(a) Absorption
(b) Adsorption
(c) Coagulation
(d) Dialysis

Ans: (c)

Q 80. In which year was the Desert development programme started in Rajasthan?
(a) 1960-61
(b) 1977-78
(c) 1982-83
(d) 1994-95

Ans: (b)

Q 81. Which one of the following first mooted the idea of a constituent assembly  to frame a constitution for India?
(a) Swaraj Party in 1934
(b) Congress Party in 1936
(c) Muslims League in 1942
(d) All parties Conference in 1946

Ans: (a)

Q 82. The Indian subcontinent was originally part a huge mass called:
(a) Jurrasic land mass
(b) Aryavarta
(c) Indiana
(d) Gondwana continent

Ans: (d)

Q 83. On 22 July 2010, International Court of Justice (ICJ) legalised Kosovo’s unilateral declaration of independence. From which of the following countries Kosovo had made declaration of independence?
(a) Croatia
(b) Albania
(c) Russia
(d) Serbia

Ans: (d)

Q 84. Which one of the following mountain ranges is spread over only one State in India?
(a) Aravalli
(b) Satpura
(c) Ajanta
(d) Sahyadri

Ans: (c)

Q 85. Which one of the following layer of the atmosphere is responsible for the deflection of radio waves?
(a) Troposphere
(b) Stratosphere
(c) Mesosphere
(d) Ionosphere

Ans: (d)

Q 86. Given below are two statements,one labelled  as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R)
Assertion (A): The British sovereignty continued to exist in free India.
Reason (R): The British sovereignty appointment the last Governor General Of free India.
In the context of the above two statements, which one of the following is correct?
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true but R is not a correct explanation of A
(c) A is true but R is false
(d) A is false but R is true

Ans: (d)

Q 87. Which one of the following seets of commodities are exported to India by aird and semi- arid countries in the Middle East?
(a) Raw wool and carpets
(b) Fuits and Palm oil
(c) Precious stones and pearls
(d) Perfume and coffee

Ans: (b)

Q 88. According to the recent report from research firm Deloitte and US Council on Competitiveness, which country emerged as the number two in the world in global manufacturing competitiveness?
(a) China
(b) US
(c) Venezuela
(d) India

Ans: (b)

Q 89. Consider the statements with regard to the launch of the Polar Satellite Launch Vehicle on 12 July 2010.
1. The payloads included in the Polar Satellite Launch Vehicle are- latest remote sensing satellite CARTOSAT 2B, a nanosatellite, ALSAT2A of Algeria, AISSAT 1 of Canada and TISAT of Switzerland.
2. In its 15th successive, successful mission, the Polar Satellite Launch Vehicle placed eight satellites into the predestined orbit
3. CARTOSAT 2B, the 17th in a series of remote sensing satellites that India has launched so far, is a sophisticated piece of equipment with a state-of-the-art panchromatic camera on board.

Q 90. Which of the following pairs of states and their important crops are correctly matched?
1. Kerala-Tapioca
2. Maharashtra-Cotton
3. W. Bengal-Jute
4. Gujrat-Groundnut
(a) 1, 2 and 3
(b) 1, 2 and 4 
(c) 1, 3 and 4 
(d) 2, 3 and 4

Ans: (d)

Q 91. Consider the following statements-
1. CAG in March 2011 sent a questionnaire consisting 40 questions to the telecom ministry on 2G spectrum allocation scam and other developments in the sector.
2. The department of telecom (DoT) was asked as to why the spectrum (radio waves) allocation was not delinked from the licence as it was known that spectrum was scarce vis-a-vis the demand.
3. The Parliamentary panel wanted to know whether DoT consulted telecom regulator TRAI regarding the “No Cap” recommendation on number of operators in a circle.
4. The loss incurred by the exchequer as a result of the 2G scam is estimated to be Rs 185379 crore
Which of the above mentioned statements related to the 2G scam is true?
(a) All of the above statements
(b) 1 & 4
(c) 2 & 3
(d) 2 & 4

Ans: (c)

Q 92. Which of the following bodies put off indefinitely the new rules governing unwanted telemarketing calls which were supposed to be implemented from 21 March 2011?
(a) Department of Telecommunication (DoT)
(b) Telecom Regulatory Authority of India (TRAI)
(c) Indian Ministry of communication & Technology
(d) HRD Ministry

Ans: (b)

Q 93. Consider the following statements:
A person in a spaceship located half way between the earth and the sun will notice that the
1. Sky is jet black.
2. Stars do not twinkle.
3. Temperature outside the spaceship is much higher than that on the surface of the earth.
(a) 3 alone is correct
(b) 1 and 2 are correct
(c) 1 and 3 are correct
(d) 1, 2 and 3 are correct

Ans: (d)

Q 94. The Bangladeshi anti-poverty banker Muhammad Yunus is to feature in an episode of hit US TV show The Simpsons. Yunus is also the founder of Grameen Bank. In which year had he along with the bank win the Nobel Prize for "their efforts to create economic and social development from below"
(a) 2000
(b) 1990
(c) 2006
(d) 1985

Ans: (c)

Q 95. What type of electromagnetic radiation is used in the remote control of a television
(a) infrared
(b) Ultraviolet
(c) Visible
(d) None of these

Ans: (a)

Q 96. About 50% of the world population is concentrated between the latitudes of
(a) 5°N and 20°N
(b) 20°N and 40°N
(c) 40°N and 60°N
(d) 20°S and 40°S

Ans: (b)

Q 97. On which date International Court of Justice (ICJ) legalised Kosovo’s unilateral declaration of independence?
(a) 21 July 2010
(b) 22 July 2010
(c) 22 July 2009
(d) 23 July 2010

Ans: (b)

Q 98. On 22 July 2010, International Court of Justice (ICJ) legalised Kosovo’s unilateral declaration of independence from Serbia. Consider the following statements regarding ICJ.
(a) It was established in June 1945 by the Charter of the United Nations and began work in April 1946.
(b) The seat of the Court is in New York.
(c) The Court is composed of 15 judges, who are elected for terms of office of nine years by the United Nations General Assembly and the Security Council
(d) The Court’s role is to settle, in accordance with international law, legal disputes submitted to it by States and to give advisory opinions on legal questions referred to it by authorized United Nations organs and specialized agencies.
Which of the above statements regarding ICJ is wrong?

Ans: (b)

Q 99. Which of the following are among the non-plan expenditures of the Government of India?
1. Defence expenditure
2. Subsidies
3. All expenditure linked with the previous plan periods
4. Interest payment
Codes:
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Q 100. Which of the following constitute the World Bank?
1. International Bank for Reconstruction and Development
2. International finance Corporation
3. International Development Association
4. International Monetary Fund
Codes:
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 2
(c) 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (a)

No comments:

Post a Comment