Sunday, June 5, 2011

CIVIL SERVICES PRELIMINARY (CSAT) PAPER-I PRACTICE PAPER


1. Which canal links Red sea and Mediterranean sea?
a) Panama canal
b) Suez canal
c) Palk strait
d) None of these
Ans: (b)

2. Continents have drifted apart because of
(A) volcanic eruptions
(B) tectonic activities
(C) folding and faulting of rocks
(D) All of the above
Answer: C

3. Which of the following do not belong to solar system?
(A) Asteroids
(8) Comets
(C) Planets
(D) Nebulae
Answer: C

4. Sexual reproduction causes genetic variation because of
(A) blending of genes
(B) chromosomal changes
(C) Shuffling of genes
(D) All of the above
Answer: D

5. Average salinity of water of Arabian Sea is
(A) 25 ppt
(8) 35 ppt
(C) 45 ppt
(D) 55 ppt
Answer: C

6. Who among the following is the winner of the Mahatma Gandhi International Award for Peace and Reconciliation, 2009?
(A) Yukia Amano
(B) Aung San Suu Kyi
(C) Bill Gates
(D) Hillary Clinton
Answer: B

7. Arrange the following in descending order depending on their area -
i) Pacific Ocean
ii) Atlantic Ocean
iii) Indian Ocean
iv) Arctic Ocean
Codes
a) i, iii, iv & iii
b) i, ii, iii, & iv
c) ii, iv, i & iii
d) iii, iv, i & ii
Ans: (b)

8. Plants which grow on saline soils are
(A) xerophytes
(B) hydrophytes
(C) halophytes
(D) succulents
Answer: C

9. Environment is a composite state of
(A) biotic factors
(B) physiographic factors
(C) abiotic factors
(D) All of the above
Answer: D

10. Water is conducted in vascular plants by
(A) phloem tissue
(B) parenchyma tissue
(C) meristems
(D) xylem tissue
Answer: C

11. Minerals are
(A) liquids
(B) inorganic solids
(C) gases
(D) All of the above
Answer: C

12. Development of the natural systems is described as
(A) function of the systems
(B) evolution of the systems
(C) self-sustained process of the systems
(D) None of the above
Answer: C

13. Who was elected the new president of the prestigious Supreme Court Bar Association in an election held on 11 May 2011?
a. Ram Jethmalani
b. Adish C. Aggarwala
c. K C Kaushik
d. P H Parekh
Answer: (d)

14. J. Jayalalithaa was sworn in as the Chief Minister of Tamil Nadu on 16 May 2011 by Governor SS Barnala along with 33 cabinet ministers at the Madras University. Name the constituency in TN from which she contested the election and won.
a. North Chennai Assembly Constituency
b. Cuddalore Assembly Constituency
c. Thiruvallur Assembly Constituency
d. Srirangam Assembly Constituency
Answer: (d)

15. Who was on 17 May 2011 elected as the new state youth Congress chief of Uttarakhand?
a. Anand Singh Rawat
b. Jyoti Rautela
c. Harak Singh Rawat
d. Sangram Singh Paudir
Answer: (a)

16. Name the from the Congress Legislature Party (CLP) leader who was sworn in Assam Chief Minister for the third consecutive term on 18 May 2011 by Governor Janaki Ballav Patnaik. To which party does he belong to?
a. Tarun Gagoi
b. Bhumidar Barman
c. GC Langthasa
d. Chandan Sarkar
Answer: (a)

17. The Information and Broadcasting Ministry announced the list of awardees for the 58th National Film Awards on 19 May 2011. Which film was judged the best feature film?
a. Adaminte Makan Abu
b. Baboo Band Baaja
c. Ishqiya
d. Aadukulam
Answer: (a)

18. The Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) approved the North Eastern State Roads Investment Programme (NESRIP). The project is being financially assisted by which of the following monetary organisations?
a. Reserve Bank of India
b. Asian Development Bank
c. International Monetary Fund
d. World Bank
Answer: (b)

19. Genetics deals with
(A) Mendel's laws
(B) organic evolution
(C) DNA structure
(D) heredity and variations
Answer: C

20. Mendel's principles of inheri- tance are based on
(A) vegetative reproduction
(B) asexual reproduction
(C) sexual reproduction
(D) All of the above
Answer: C

21. Embryo is found in
(A) flowers
(B) leaves
(C) seeds
(D) buds
Answer: C

22. What soil particles are present in loamy soils?
(A) Sand particles
(B) Clay particles 
(C) Silt particles
(D) All types of particles
Answer: D

23. A single type of atom is found in
(A) compounds of minerals
(B) mixture of minerals
(C) native elements
(D) None of the above
Answer: C

24. Soil water available to plants is maximum in
(A) clayey soil
(8) silty soil
(C) sandy soil
(D) loamy soil
Answer: C

25. 'Durand Cup' is associated with the game of
(A) football
(B) polo
(C) cricket
(D) hockey
Answer: A

26. For which word, the letter 'G' has been used in '2G Spectrum'?
(A) Global
(B) Government
(C) Generation
(D) Google
Answer: C

27. Former Central Minister for Communication and Information Technology, Mr. A. Raja belongs to which of the following parties?
(A) Congress
(B) BJP
(C) Communist Party of India
(D) DMK
Answer: D

28. Which one of the following numbered Rajdhani trains covers the longest distance?
(A) 12429 Bangalore City Junction
(B) 12431 Trivandrum Central
(C) 12433 Chennai Central
(D) 12435 Dibrugarh Town
Answer: B

29. What is the minimum age of a person whose photographing, fingerprinting and iris mapping will be done for the Census of 2011?
(A) 12 years
(B) 15 years
(C) 18 years
(D) 21 years
Answer: B

30. Which party-wise performance is correct for Bihar Assembly Elections, 2010 in comparison to the elections of 2005?
JDU BJP RJD WP CONG OTHERS
(A) +40 +25 -30 -10 -7 -19
(B) +25 +34 -20 -5 -3 -11
(C) +27 +36 -32 -7 -5 -19
(D) + 17 +46 -15 -10 -10 -10
Answer: C

31. Till 2010, which State Governments have provided 50 percent reservation for women in local bodies?
(A) Bihar, Uttar Pradesh, Rajasthan
(B) Bihar, Madhya Pradesh, Himachal Pradesh
(C) Bihar, Madhya Pradesh, Kerala
(D) Bihar, Himachal Pradesh, Uttar Pradesh
Answer: B

32. 'AVAHAN', the Indian segment of 'Bill and Melinda Gates Foundation', is engaged in the prevention of
(A) dengue
(B) polio
(C) HIV / AIDS
(D) filariasis
Answer: C

33. A recently held underwater meeting has drawn attention world over. The meeting was held by
(A) Some Somali pirates to make a new strategy for capturing ships for ransom
(B) Some environmental scientists for promoting awareness for saving water
(C) some activists environmental awareness for promoting against air pollution
(D) The cabinet of a country to highlight the threat of rising sea level for any country
Answer: D

34. Which one of the following cities is not located on the bank of river Ganga?
(A) Fatehpur
(B) Bhagalpur
(C) Uttarkashi
(D) Kanpur
Answer: C

35. Which one of the following is a human right as well as a fundamental right under the Constitution of India?
(A) Right to Information
(B) Right to Work
(C) Right to Education
(D) Right to Housing
Answer: C

36. The time at Cairo is 2 hours ahead of Greenwich. Hence, it is located at
(A) 30° W longitude
(B) 30° E longitude
(C) 28° E longitude
(D) 28° W longitude
Answer: B

37. The headquarters of International Court of Justice is at
(A) Hague
(B) New York
(C) Geneva
(D) Paris
Answer: A

38. In the world's best countries' list, compiled by the reputed 'News Week'magazine in 2010, the first position went to Finland. What was the rank of India?
(A)17
(B)48
(C)66
(D)78
Answer: D

39. Which university was ranked first in the list of '2010 Academic Rankings of the World Universities '?
(A) Jawaharlal Nehru University, India
(B) Cambridge University, Britain
(C) Harvard University, USA
(D) Massachusetts Institute of Technology, USA
Answer: C

40. Which date is known as 'Diabetes Day'?
(A) 14th February
(B) 14th May
(C) 14th September
(D) 14th November
Answer: D

41. In which country, Ms. Julia Gillard was made the first woman Prime Minister in the year 2010?
(A) Australia
(B) Canada
(C) Germany
(D) Poland
Answer: A

42. Which country's parliament has banned 'Burqa' by passing a law on 14th September, 2010?
(A) USA
(B) France
(C) Italy
(D) Holland
Answer: B

43. Mr. Arjun Munda was on September 11, 2010 sworn in as the Chief Minister of Jharkhand. How many MLAs in the 81- member Assembly supported him?
(A) 41
(C) 50
(B) 45
(D) 55
Answer: B

44. Mr. P. J. Thomas has been appointed as the Central Vigilance Commissioner on September 7,2010. He is an IAS Officer of the following State's cadre
(A) Assam
(B) Karnataka
(C) Kerala
(D) Tamil Nadu
Answer: C

45. What was the maximum amount which has been provided as financialautonomy by the Ministry of Heavy Industries and Public Enterprises of Union Government to the 'Mini Ratna', category I?
(A) Rs 250 crore
(B) Rs 350 crore
(C) Rs 400 crore
(D) Rs 500 crore
Answer: D

46. When was the Right to Education added through the amendment in the Constitution of India?
(A) 1st April, 2010
(B) 1st August, 2010
(C) 1st October, 2010
(D) 1st December, 2010
Answer: A

47. Match the achievements of India in the XVI Asian Games, 2010 :
1. Rank P. 14
2. Gold Q. 33
3. Silver R. 06
4. Bronze S. 17
(A.) 1 2 3 4
      Q R P S
(B) 1 2 3 4
      R P S Q
(c.) 1 2 3 4
      P Q R S
(D) 1 2 3 4
      S R P Q
Answer: C

48. To which institute, Shubha Tole, the first woman awardee of prestigious Shanti Swarup Bhatnagar Prize, 2010 in the field of Science, belongs?
(A) Tata Institute of Fundamental Research, Mumbai
(B) Indian Institute of Science Education and Research, Pune
(C) Indian Institute of Technology, Kanpur
(D) Indian Institute of Science"Bengaluru
Answer: A

49. Which Indian was honoured by the 'World Statesman Award, 2010'?
(A) Mrs. Sonia Gandhi
(B) Atal Bihari Vajpayee
(C) Dr. Manmohan Singh
(D) Lal Krishna Advani
Answer: C

50. Who was the founder of 'Prarthana Samaj?
(A) Atmaram Panduranga
(B) Tilak
(C) Annie Besant
(D) Rasbihari Ghosh
Answer: A

51. India's Third Research Centre at Antarctica is name as
(A) Bharti
(B) Swagatam
(C) Hindustan
(D) Maitri
Answer: A

52. In Commonwealth Games, 2010, India won 101 medals. Out of them, how many medals have been received by team events, women and men respectively?
(A) 0, 37, 64
(B) 2, 35, 64
(C) 1, 37, 63
(D) 1, 36, 64
Answer: B

53. Which of the following is a Harappan port?
(A) Alexandria
(B) Lothal
(C) Mahasthangarh
(D) Nagapattanam
Answer: B

54. The Gupta emperor who defeated the 'Hunas' was
(A) Samudragupta
(B) Chandragupta II
(C) Skandagupta
(D) Ramgupta
Answer: C

55. The 'Permanent Settlement' was made with
(A) Zamindars
(B) village communities
(C) Muqaddamas
(D) peasants
Answer: A

56. What was 'Dar-ul-Shafa' established by Firoz Tughlaq?
(A) An alms house
(B) A free hospital
(C) A library
(D) A guesthouse for pilgrims
Answer: B

57. Capillaries are most effective in (A) clayey soil
(8) silty soil
(C) sandy soil
(D) loamy soil
Answer: C

58. Photosynthesis occurs in
(A) nucleus
(b) mitochondria
(C) chloroplast
(D) peroxisome
Answer: C

59. Who was the father of Indian Renaissance?
(A) Bal Gangadhar Tilak
(B) Dayananda Saraswati
(C) Shraddhananda
(D) Raja Ram Mohan Roy
Answer: D

60. 'Swaraj Dal' was founded by
(A) Tilak and Chittaranjan Das
(B) Gandhi and Motilal Nehru
(C) Gandhi and Tilak
(D) Chittaranjan Das and Motilal Nehru
Answer: D

61. Who founded the 'Theosophical Society'?
(A)Madame H, P. Blavatsky
(B) Raja Ram Mohan Roy
(C) Mahatma Gandhi
(D) Swami Vivekananda
Answer: A

62. Which one of the following books was written by Tilak?
(A) India in Transition
(B) Gita Rahasya
(C) Gokhale-My Political Guru
(D) Discovery of India
Answer: B

63. Where was Mahaveer Swami born?
(A) Kundagram
(B) Pataliputra
(C) Magadh
(D) Vaishali
Answer: D

64. What was the early capital of Magadh?
(A) Pataliputra
(B) Vaishali
(C) Rajagriha (Girivraja)
(D) Champa
Answer: C

65. What was the name of the dynasty of Ajatshatru?
(A) Maurya
(B) Haryanka
(C) Nanda
(D) Gupta
Answer: B

66. Short term loans to correct the balance of payments problems are given by -
a) I.M.F.
b) I.B.R.D.
c) I.D.A.
d) A.D.B.
Ans: (a) 

67. Where is the headquarters of Animal Welfare Board of India located ?
(a) Ahmedabad
(b) Chennai
(c) Hyderabad
(d) Kolkata
Answer (B) 

68. Consider the following statements regarding Indian Planning :
1. The Second Five-Year Plan emphasised on the establishment of heavy industries.
2. The Third Five-Year Plan introduced the concept of importsubstitution as a strategy for industrialisation.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer (C)

69. Consider the following statements :
1. The National' School of Drama was set up by Sangeet Natak Akademi in 1959.
2. The highest honour conferred by the Sahitya Akademi on a writer is by electing him its Fellow.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer (C)

70. With reference to Union Government, consider the following statements :
1. The Ministries/Departments of the Government of India are created by the Prime Minister on the advice of the Cabinet Secretary.
2. Each of the Ministries is assigned to a Minister by the President of India on the advice of the Prime Minister.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer (B)

71. (1) Renowned film critic, historian and a pioneer of the film society movement in India died on 22 May 2011.
(2) He is credited as one of the early pioneers who carved a space for serious film criticism in India and was given the lifetime achievement award at the Osian's Cinefan Film Festival in 2004.
(3) Dasgupta had also ventured into directing films and made seven films, including two feature films – Bilet Pherat and Amodini.
(4) He is the father of very talented and versatile actress Aparna Sen.
Identify the person with the following clues
a. Hari Sadhan Dasgupta
b. Chidananda Dasgupta
c. Derek Bose
d. Vinayak Chakravorty
Answer: (b)

72. India successfully test fired indigenously developed air-to-air interceptor missile with an 80 km range from Chandipur in Orissa first on 20 May and then again on 21 May 2011. The missile is one of the smallest missiles developed by the DRDO in terms of size and weight. Name the missile.
a. Astra
b. Prithvi Air Defence (PAD)
c. Advanced Air Defense Missile
d. Dhanush
Answer: (a)

73. Writer of the critically acclaimed film Bandit Queen, died of cancer at the Tata Memorial Hospital in Myumbai on 22 May 2011. Name the writer.
a. Mala Sen
b. Sagarika Ghose
c. Kamini Roy
d. Malathi Rao
Answer: (a)

74. A1974 batch IAS officer from the Uttar Pradesh cadre was on 23 May 2011 appointed the Cabinet Secretary of India. Name the person.
a. K M Chandrashekhar
b. Ajit Kumar Seth
c. Sumit Bose
d. Debasish Prusty
Answer: (b)

75. Match List-I with List II and select the correct answer using the code given the Lists :
List-I ( Town )               List II ( River nearer to lists )
A. Betul                           1. Indravati
B. Jagdalpur                 2. Narmada
C. Jabalpur                   3. Shipra
D. Ujjain                        4. Tapti
Codes:

      A B C D
a). 1 4 2 3
b). 4 1 2 3
c). 4 1 2 3
d). 1 4 3 2

76. What is the name of Kalhana's book?
(A) Arthashastra
(B) Indica
(C) Purana
(D) Rajtarangini
Answer: D

77. Which inscription tells about the various achievements of Rudradaman I?
(A) Junagarh
(B) Bhitari
(C) Nasik
(D) Sanchi
Answer: A

78. Which of the following countries are participating in the TAP gas pipeline project?
i) Afganistan
ii) Pakistan
iii) Turkmenistan
iv) Tanzania
Codes
a) Only i, ii & iv
b) ii, iii & iv
c) i, ii & iii
d) All the above
Ans: (c)

79. Who was the first women to receive the Nobel Prize for literature?
a) Grazia Deledda
b) Pearl Buck
c) Selma Ottilia Lovisa Legerlot
d) Sigrid Lindset
Ans: (a)

80. What is the name of telecom gaint of South Africa which was in news for it merger with Reliance Communication?
a) MTN
b) Cell C
c) TelKom
d) Neotel
Ans: (a)

81. Which of the following energy companies had acquired chinese wind energy firm, Honiton energy holding?
a) RS India Group
b) Reliance Power
c) PTC India
d) Suzlon Energy Ltd.
Ans: (d)

82. In which hill range is Kodai Kanal located?
a) Nilgiris
b) Palni Hills
c) Animalai Hills
d) Shevanoy HIlls
Ans: (b)

83. Who was the first recipient of the Rajiv Gandhi Kel Ratna Award in 1991-92?
a) Anju George
b) Pankaj Advani
c) Leander Pacs
d) Viswanathan Anand
Ans: (d)

84. Which mountain range marks the border between northern and peninsular indian?
a) Stpura Range
b) Maikhal Rarge
c) Ajanta Range
d) Vindhya Range
Ans: (d)

85. Which of the follwing state has has Transferred the power to Panchayats which are mentioned in the 11th schedule of the constitution?
a) Karnataka
b) Madhya Pradesh
c) West Bengal
d) Kerala
Ans: (d)

86. Which of the folowing state is not bordering Nepal?
a) Assam
b) Uttara Khand
c) West Bengal
d) Bihar
Ans: (a)

87. In the body, the adrenal glands are located?
a) Above small intestine
b) In the kindney
c) Below tongue
d) In the brain
Ans: (b)

88. Who was the first Indian women to reach the finals of an olympic athletics event?
a) Karman Maheshwari
b) P. T. Vsha
c) Aparna Popat
d) Kamaljit Sandhu
Ans: (d)

89. Who is considered as India's premier imagist writer?
a) Salman Sushid
b) Kiran Desai
c) Mulk Raj Anand
d) Anita desai
Ans: (c)

90. Conjunctivitis affects which part of the human body?
a) The lungs
b) The eyes
c) The brain
d) THe heart
Ans: (b)

91. Which is the commercial wing of the indian space agency for marketing Indian space capabilities?
a) ANTRIX
b) ISRO
c) ATLAS
d) ANTRAX
Ans: (a)

92. Rajiv Gandhi National Institute of youth development is situated is ehich state?
a) Tamil Nadu
b) Uttar Pradesh
c) Andhra Pradesh
d) Rajasthan
Ans: (a)

93. Which of the following vitamins rich diet may help to protect against memory loss in old age?
a) Vatamin A
b) Vitamin B
c) Vitamin C
d) Vitamin D
Ans: (c)

94. The founder of modern statistics is -
a) Srivastav Ramanuja
b) Ennstine
c) Bhasker
d) Karl Pearson
Ans: (d)

95. Which of the following is not correctly matched?
a) International Labour Organization - Geneva
b) Universal postal Union - Washington
c) Food and Agriculture Organization - Rome
d) UN's Environment Program - Nairobi
Ans: (b)

96. In wich year was the international Physicians for the prevention of nuclear was awarded the Nobel Peace Prize?
a) 1985
b) 1995
c) 1990
d) 1994
Ans: (a)

97. Which of the following countries does not have Rupee as its currency?
a) Nepal
b) Seychelles
c) Bhutan
d) Mauritius
Ans: (c)

98. Elephant Mountain are also called as -
a) Cardamom Hills
b) Khasi Hills
c) Anamalai hills
d) Mahendragiri Hills
Ans: (c)

99. Siachen one of the world's longest mountain glaciers, is located which mountain range?
a) Pir Panjal
b) Karakoram
c) Ladakh
d) Siwalika
Ans: (b)

100. Which script is used for Hindi, Marathi, Sanskrit and Prakrit?
a) Kharoshti
b) Gurmukhi
c) Devanagari
d) None of the above
Ans: (c)

101. Brine means -
a) Solution of iodine in alcohol
b) Solution of sulphur in barbon disulphide
c) Solution of sodium chloride in water
d) None of the above
Ans: (c)

102. Which famous wildlife sanctuary in Assam is also known as the Kamrup sanctuary?
a) Orang
b) Kaziranga
c) Manas
Dibru - Saikhowa
Ans: (c)

103. Which of the following is not correctly matched?
a) Zaire - Africa
b) parana - S. America
c) Lena - Australia
d) Volga - Russia
Ans: (c)

104. The Tomu - Kalemyo road links India to which country?
a) Myanman
b) Afghanistan
c) China
d) Bhutan
Ans: (a)

105. Which of the following banks has the maximum number of branches in foreign countries?
a) SBI
b) Bank Of Baroda
c) PNB
d) None of the above
Ans: (a)

106. The new Goodwill Ambassador appointed for the united Nation Development Fund for women is also Princess of one of the country, She is -
a) Bajrakitiyapha Mahidol of Thailand
b) Devyani Rana of Nepal
c) Masako Owada of Japan
d) Camila Parker Bowlesof United Kingdom
Ans: (a)

107. Which of the following Public Public section companies has been given the status of 'Miniratna' in category?
a) Hindustan Copper Ltd. (HCL)
b) Indian Oil Corporation Ltd. (IOCL)
c) Hindustan Aeronauticsal Ltd (HAL)
d) Bharat Pertolium Corporation
Ans: (a)

108. Who was the founder of Tatwabodhni Sabha?
a) Ram Mohan Rai
b) Devendra Nath Taigore
c) Keshav Sen
d) Dayanand Saraswati
Ans: (b)

109. Who among the following were invalved in Kanpur conspiracy case?
a) Aurobindo Ghosh and Har Dayal
b) Muzaffer Ahmed and S.A. Dange
c) Bhagat Sight and Rajguru
d) Sukhdev, Azad and Rajguru
Ans: (b)

110. The second disarmament decade was observed by the UNO during the year of -
a) 1990 - 2000
b) 1980 - 1990
c) 1970 - 1980
d) 1960 - 1970
Ans: (b)

111. In which year first session of Lok Sabha held?
a) 1952
b) 1962
c) 1950
d) 1956
Ans: (a)

112. UNESCO declared world heritage site for -
a) Nilgiri Mountain Railway
b) Kalka Shimal Railway
c) Darjiling Himalayan Railway
d) None of these
Ans: (b)

113. 'Rods' cells of cornea are responsible for -
a) Vision in dim light
b) Vision in bright light
c) identification of colours
d) Identification of depth
Ans: (a)

114. The Nanga Parbat Peak is situated in the -
a) Kara Koram Range
b) Zaskar Range
c) Laddakh Range
d) Himalayas
Ans: (d)

115. Which on of the following sectors attracted maximum foreign investment in 2007-08?
a) Petrolium and natural gas
b) Service sector
c) Housing and Real Estate
d) Power
Ans: (b)

116. Generally the soil of the northern plains of India has been formed by -
a) Degradation
b) Aggradation
c) weathering
d) Erosion
Ans: (b)

117. Nyaya System of Philosophy was founded by -
a) Gautama or Aksapada
b) Patanjali
c) Kapila
d) Satanika
Ans: (a)

118. Ranu and Rima together can complete a piece of work in 35 days while Ranu alone can complete the same work in 60 days. Rina alone will be able to complete the same work in -
a) 72 days
b) 96 days
c) 42 days
d) 64 days
Ans: (d)

119. A sum of money is divided between two persons in the ratio of 3.5; if the share of one person is Rs. 20 less than that of the other the sum?
a) Rs. 75
b) Rs. 90
c) Rs. 85
d) Rs. 80
Ans: (d)

120. Which of the following mobile network company has teamed up with social networking site my sapce to create an interactive music plaform?
a) Airtel
b) Reliance
c) Vodafone
d) Idea
Ans: (c)

121. According to latest world investment report released by UNCTAD for 2008 the largest recipient of was
a) India
b) Chaina
c) USA
d) UK
Ans: (c)

122. Who has been elected as as the Chinanam of International Chamber of Commerce (ICC) ?
a) Rajat Gupta
b) Ms Ravichandran
c) Victor Fung
d) Ratan Tata
Ans: (c)

123. Who has been conferred with the 'Global Vision' award by us-india Business Council?
a) Indra Noogi
b) Sunil Mittal
c) Sam Pitroda
d) None of these
Ans: (b)

124. Quinine & morphine are the -
a) Stored food in fruits
b) Substance essntial for maintaing osmatic pressure in plants
c) Emmergency food stored in the stem
d) Waste products of plants
And: (d)

125. Which one of the following industrial product is not obtained by the bacterial fermentation?
a) oxalic acid
b) Citric acis
c) Butyric acid
d) Alcohol
Ans: (a)

126. RBC are destroyed in -
a) Spleen
b) Liven
c) Kidney
d) Limph glands
Ans: (a)

127. Which of the first Latin American country to signa Preferential Trade Agreement with India?
a) Maxico
b) Brazil
c) Venezulea
d) Chile
Ans: (d)

128. Which of the following galnds controls the blood pressure in human body?
a) Thyroid
b) Pituitary
c) Adrenaline
d) kidney
Ans: (b)

129. The first industrial policy resolution appeared in -
a) 1948
b) 1956
c) 1958
d) 1962
Ans: (a)

130. Who among the following journalist was conferred with General Loeb Prize for his contribution in the field of Economic Journalism?
a) Anshuman Tiwari
b) Sanjay Jha
c) Nishikant Thakur
d) Mrinal Pandey
Ans: (b)

131. Sri Lankan team has won the Star Cricket Asia Cup 2008 after defeating -
a) Pakistan
b) India
c) Bangladesh
d) None of these
Ans: (b)

132. National Rural Health Mission was launched in -
a) 2006
b) 2007
c) 2005
d) 2004
Ans: (c)

133. Which one of the folowing is the correct statement?
a) The mordern Kochi was Dutch colony till India's independence.
b) The Dutch defeated the portuguese and built fort williams in the mordern Kochi.
c) The mordern Kochi was first a Dutch colony before the Portuguese took over from them.
d) The mordern Kochin even become a part of the British colony.
Ans: (b)

134. In India among the following locations the Dutch established their earliest factory at -
a) Surat
b) Pulicat
c) Cochin
d) Cassimbazan
Ans: (b)

135. Who among the following was the first euro initiate the policy of taking part in the qurrels of prineces with a view to acquire territories?
a) Clive
b) Dupleix
c) Albuquerque
d) Warren Hosting
Ans: (b)

136. Which one of the following pairs is not correctly matched?
a) Jahangir - William Hawkins
b) Akbar - Sir Thomas Roe
c) Shahjahan - Traverrien
d) Aurangzeb - Manucci
Ans: (b)

137. Which of the combination is correct?
a) B.R. Ambedkar : President of Constitution Assembly
b) Rajendra prasad : Nominated president of the Constituent Assembly
c) G.V. Mavalan Khan : First speaker of the Lok Sabha
d) Jawaharlal Nehru : First leader of the opposition in Lok Sabha
Ans : (c)

138. Indian Constitution is created by -
a) British Parliament
b) National Congress
c) Constituent Assembly
d) Lok Sabha and Rajya Sabha
Ans: (c)

139. The constituent assembly which framed the constitution of free India was set up under -
a) Cripps Mission Plan
b) Cabinet Mission Plan
c) Wavall Plan
d) None of above
Ans: (b)

140. Which one of the following fundamental rights is not available the alien -
a) Freedom of speech
b) Equality before law
c) Protection in respect of conviction against ex past facto laws
d) Protection of life
Ans: (a)

141. It shall be the duty of every citizen of india to abide by the constitution and respect ots ideals and institutional the national flag and the national anthen -
a) Art 35
b) Art 50
c) Art 51A
d) Art 52
Ans: (c)

142. Right to constitutional remedies is given under -
a) Art 20
b) Art 28
c) Art 30
d) Art 32
Ans: (d)

143. Swaran Singh committee was regarding -
a) DPSP
b) Minorities
c) FRS
d) Fundamental Duties
Ans: (d)

144. Which is the longest committee in the Indian Parliament?
a) Public Account Committee
b) The Estimates Committee
c) The Cmmitee on Public Undertaking
d) The Rule Committee
Ans: (b)

145. With regard to amendment the constitution the Rajya Sabha -
a) Enjoys equal power with Lok Sabha
b) Enjoys exclusive power to imitiate certain type of amendment
c) Does not enjoy any powers
d) Is associated with only certain types of amendment
Ans: (a)

146. If a member of Parliament remains absent with out notice for 60 days then -
a) Nothing happens
b) His seat may be declared vacant
c) He has to reapply for membership
d) The speaker seeks on explanation from him
Ans: (b)

147. The provision of non-confidence motion is also called -
a) Question hour
b) Adjournment motion
c) Censure motion
d) None of above
Ans: (d)

148. Which is the following motion cannot be moved in Rajya Sabha -
a) Cesure motion
b) Adjourn motion
c) No-day yet motion
d) Noconfidence motion
Ans: (d)

149. The government resign if a noconfidence motion is passed in -
a) Lok Sanha
b) Rajya Sabha
c) Either Lok Sabha or Rajya Sabha
d) Joint Session of Parliament
Ans: (a)

150. Who is authorised to decide a dispute regarding the disqualification of members of parliament?
a) The President
b) Supreme Court
c) Election Commissioner
d) President in constitution with Election Commission
Ans: (d)

No comments:

Post a Comment